De Vereniging Agrarisch Natuurbeheer en Landschap Tieler- en Culemborgerwaarden (VANL-TCW) is een vereniging van agrarische ondernemers en burgers die zich inzet voor een economisch duurzame land en tuinbouw. Zij streeft daarbij niet alleen naar behoud, maar ook naar verbetering van natuurwaarden van het landschap in de Tieler- en Culemborgerwaarden. Onze vereniging heeft een belangrijke rol in het beheer van het landelijk gebied. Weidevogelbeheer, onderhoud aan landschapselementen, beheer natuurgebieden, behoud van hoogstam fruit, natuurvriendelijk beheer van bermen, akkerranden en slootkanten zijn activiteiten die in goede handen zijn bij een ANV. Samen met Collectief Rivierenland. Daarnaast heeft onze vereniging een belangrijke rol bij het van het landelijk gebied, onder andere bij de omvorming van het huidige Europese landbouwbeleid, waar boeren een dienst aan de maatschappij moeten leveren om subsidie te ontvangen. Een veel genoemde dienst is agrarisch natuur- landschapsbeheer.
|
Snel naarLid worden ANLB TCW-filmpje
|
Met ANLB dragen boeren en overige agrarische grondgebruikers bij aan de biodiversiteit in onze regio. Daarvoor bestaat er een marktconforme vergoeding. Boeren en natuur gaan heel goed samen. Het agrarische natuur- en landschapsbeheer geeft daar op een goede manier vorm aan, .....
VANL-TCW
Momenteel beheren wij met Collectief Rivierenland en met onze deelnemers ± 200 ruim 1.500 hectare aan agrarische natuurgebieden. Dit zijn onder andere weidevogelgebieden, oude hoogstamboomgaarden, maar ook landschapselementen als knotbomen, heggen en poelen.
Dit doen wij voor het behoud van het karakteristieke rivierenlandschap met zijn kenmerkende soorten als de patrijs, de steenuil, de grutto en de kamsalamander.
![]() |
Uit handen van dhr. Wim Kannegieter, voorzitter van Stichting Omgevingsfonds West Betuwe, mocht de penningmeester van agrarische natuurvereniging VANL-TCW, Arie Dirksen, een cheque ontvangen ter waarde van € 4.238.50.
Het geld is bedoeld om het leefgebied van de steenuil te versterken met het plaatsen en monitoren van steenuilenkasten.
De werkgroep van VANL-TCW, op de foto vertegenwoordigt door Gerrit Zeldenrust en Tjalda Wiersma, zijn al jaren bezig om in knotbomen, schuren en hoogstamboomgaarden kasten te plaatsen en daarmee een bijdrage te leveren om de steenuil, die van oudsher in ons rivierengebied voorkomt, ook voor de toekomst te behouden.
De overhandiging vond plaats in de boomgaard van historische boerderij Den Oude Dijk aan de Katerdam te Herwijnen. Een mooiere locatie is haast niet denkbaar als biotoop voor de steenuil. De verwachting is dan ook dat de kast komend jaar al bewoners tegemoet kan zien.
|
Nog geen 5 jaar geleden zijn de Heesseltsche Uiterwaarden helemaal op zijn kop gezet, er is veel nieuwe natuur ontstaan.
|
![]() |
Download de ontdekkingstocht >>>