Bloemenweide

 

 

Een bloeiende bloemenweide is een prachtig element in het park. Het trekt verschillende soorten dieren aan en het park fleurt eStukje bloemenweide in een tuinr volledig mee op. Bovendien heeft een bloemenmengsel een bijkomend voordeel dat het een onkruid werende werking kan hebben en het verbeterd de (veelal magere) bodem dankzij de doorworteling en humusinbreng. Bloeiperiodes zijn verschillend, aangezien er altijd wel iets in bloei staat vanaf de opkomst tot de eerste vorst in het najaar. 

De natuurrijke tuin is bezig met een flinke opmars. Steeds vaker ontdekken tuinbezitters deze tuinstijl. Dit soort tuinen zijn een stuk duurzamer dan de traditionele tuin en kennen een grote biodiversiteit (dierenleven). De natuurtuin of wilde tuin kan op verschillende manieren vorm krijgen.

Op deze manier draagt u bij aan versterking van de biodiversiteit in uw eigen omgeving. Met name (wilde) bijen maar ook vlinders kunnen goed extra voedselbronnen gebruiken.

 

                                                                                                                                                              

Aanleg van een bloemenweide


Voorbewerking

Voorafgaand aan het zaaien is het noodzakelijk de aanwezige begroeiing te verwijderen. Zaden moeten namelijk in de minerale bodem (kale grond) vallen om te kunnen kiemen.

 

Eerst de bodem geschikt maken. Het makkelijkst gaat dit met een frees maar als het slechts om een klein oppervlak gaat dan kun je de grond ook worden gespit.
Verwijder vervolgens wortels, stenen, onkruid en andere ongeregeldheden uit de bodem.
Strooi het bloemenzaadmengsel dun uit over de grond. Meestal heb je 2 gram zaad per m² nodig. Het is soms lastig om te zien waar het zaad terecht komt. Je kunt het om deze reden eventueel vermengen met wat wit zand.
Hark het zaadmengsel licht in de grond maar pas op dat de zaden niet volledig afgedekt worden. Ze zullen dan niet meer ontkiemen.
Besproei de grond en houd de grond de eerste weken goed vochtig.

 

Zaaien

De voorkeurperiode van zaaien is maart - juli. Bij voorkeur niet zaaien als de grond drijfnat is (met name op zwaardere gronden is dit ongunstig).
De hoeveelheid zaad is ± 2 gram per m2 . 20 kg per hectare.

Meng het zaad met licht vochtig zand (niet nat). Hiervoor kan je bijvoorbeeld vulzand gebruiken. Dit steekt mooi af tegen de overwegen donkere ondergrond. Op die manier kan je goed zien waar je al zaden gestrooid hebt. Ga voor menging uit van ongeveer 1 emmer zand op iedere 100 gram zaad. Dit als je handmatig gaat zaaien.

Voor grote oppervlakten kan het handig zijn de zaden machinaal te zaaien. Agrarisch loonwerkers en groenbedrijven hebben daar zaaimachines voor die procies af te stellen zijn.